همشهری آنلاین- امیر محمد حسینی با پیوستن ۲۴ نماینده دیگر به طرح شفافیت داوطلبانه تعداد نمایندگانی که آرا خود را شفاف کردند به ۱۶۴ نفر رسید. در شرایطی که مصوبه شفافیت قوای سه گانه مجلس بیش از سه ماه است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام مانده و هنوز تعیین تکلیف نشده است. با این همه انتقاداتی از نمایندگان به دلیل طولانی شدن روند تعیین تکلیف مصوبه شفافیت مطرح شده بود که نمایندگان تلاش کردند با شفاف کردن رای خود در سایت پالیران به آن پاسخ دهند.
کاظمی: مردم باید بدانند که خادمین آنها چه کارهایی انجام میدهند
حمیدرضا کاظمی عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس درباره شفافیت داوطلبانه نمایندگان به همشهری آنلاین گفت: ما نماینده مردم هستیم و مردم انتظار دارند که رای و نظر ما را نسبت به قوانین و موضوعات بدانند. بنابراین ما تصمیم گرفتیم که داوطلبانه آرای خود را به شکل شفاف اعلام کنیم تا مردم در جریان تصمیمات قرار بگیرند.
کاظمی ادامه داد: نکته دیگر اینجاست که شفافیت در قوای دیگر که مصوبه آن را در مجلس گذراندیم مطالبه عمومی است. باید همه دستگاهها به شکل شفاف به بیان نقطهنظرات، تصمیمات، بخشنامهها و به طور کلی سیاستگذاری بپردازند. این شفافیت باعث میشود مردم در جریان امور قرار بگیرند اطمینان داشته باشند که خادمین آنها چه کارهایی انجام میدهند. به ویژه در حوزههایی مثل بیتالمال که حساسیت زیاد است دستگاههای مختلف چه نقشی دارند و چه استفادهای از آن میکنند. همه امور باید شفاف شود و هرچه مردم بیشتر در جریان باشند باعث آرامش بیشتری در جامعه میشود.
نماینده پلدختر در مجلس افزود: یقینا کارآمدی نیز با شفافیت افزایش پیدا میکند. چرا که همه چیز در معرض دید عموم قرار میگیرد و دستگاهها تلاش میکنند عملکرد بهتری داشته باشند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: مطالبه ما و عموم مردم نیز این است که مصوبه شفافیت قوای سه گانه مجلس در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شود.
قادری: شفافیت در همه ارکان حاکمیت پدیده مطلوب و مناسبی است
جعفر قادری نماینده شیراز که به طرح شفافیت داوطلبانه پیوسته در این زمینه به همشهری آنلاین گفت: به دلیل طولانی شدن روند بررسی این مصوبه در مجمع نمایندگان به این نتیجه رسیدند که به شکل داوطلبانه آرا را شفاف کنند. چرا که برخی اتهاماتی به مجلس زدند و گفتند که نمایندگان برای تبرئه خود مصوبه شفافیت قوای سه گانه را تصویب و طرح را وسیعتر کرده است. اما برای اینکه چنین اتهامی را رد کنیم آرا را شفاف کردیم تا بهانهای برای حمله به مجلس و نمایندگان وجود نداشته باشد.
قادری با توضیح پیامدهای سوء شفافیت ادامه داد: شفافیت در همه ارکان حاکمیت پدیده مطلوب و مناسبی است و موجب میشود که مردم در جریان همه امور قرار بگیرند. اما نباید با این موضوع به شکل افراط و تفریطی برخورد کنیم. اینکه کسی از رای و نظر نماینده و مسئول اجرایی خبر نداشته و همه چیز محرمانه باشد قابل قبول نیست. اما از سوی دیگر اینکه تمام تصمیمگیریها شفافسازی شود امکانپذیر نیست.
این نماینده مجلس توضیح داد: در بعضی از نهادها امکان ارائه شفافیت وجود ندارد به ویژه تا زمانی که ساختارها اصلاح نشود. این موضوع در شهرهای بزرگ مشکلی به وجود نمیآورد. اما در برخی شهرهای کوچک رای نمایندهها به یک وزیر یا طرحی خاص ممکن است برای آنها مشکلساز شود از طرق مختلف تحت فشار قرار بگیرند.
این نماینده مجلس افزود: متاسفانه نظام ما حزبی نیست که حزب از رای نماینده دفاع کند و در چنین شرایطی متاسفانه در برخی از موارد مسئولین اجرایی با ابزارهایی که در اختیار دارند با نماینده برخورد میکنند. به این ترتیب باید شرایط طوری باشد که مشکلی برای نماینده مردم به وجود نیاید. هر چند که نمایندهها مشکلی با شفافیت آرا ندارند و میدانند که موجب بالا رفتن وجاهت و اعتبار در میان مردم میشود. اما به فرض ممکن است به خاطر رای نمایندهای حوزه انتخابیه او تحریم شود و ضرر آن متوجه مردم میشود.
قادری تاکید کرد: البته این اتفاق مربوط به این دولت نیست و در همه دولتها وجود داشته باشد. بنابراین باید همه ابعاد و جوانب شفافیت به طور دقیق مشخص شود تا پیامدهای سوء نداشته باشد.
نماینده شیراز تاکید کرد: از سوی دیگر در بعضی حوزههای امنیتی شفافیت لزومی ندارد. به طول مثال نمیتوان انتظار داشت که شورای عالی امنیت ملی یا شورای عالی انقلاب فرهنگی و شوراهای اینچنینی آرا خود را بیان کنند. یا اگر شورای نگهبان شرح مذاکرات خود را منتشر شد انعکاس خوبی ندارد و ممکن است بعضی از موراد و موضوعات اثبات نشده در جامعه انعکاس پیدا کند و آبرو و حیثیت افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
این نماینده مجلس درباره مطالبه نمایندگان برای تعیین تکلیف مصوبه شفافیت در مجمع گفت: امیدوار هستیم ایرادات مصوبه مجلس برطرف شود و مجمع تشخیص مصلحت آن را تعیین تکلیف شود.
مقصودی: مطالبه مجلس شفافیت سایر دستگاهها و نهادها است
فاطمه مقصودی نماینده بروجرد از جمله همین نمایندگان است که درباره علل اهمیت شفافیت دستگاهها به همشهری آنلاین گفت: علت اینکه آرا را شفاف کردیم مطالبه مردمی است. شفافیت عنصر مهمی در دستگاهها و نهادهای تصمیمگیر است و مردم نیز خواستار شفاف شدن امور و رای نمایندگان خود هستند. آنها میخواهند بدانند که در هر موضوعی نماینده چه رای و نظری دارد تا بتوانند قضاوت صحیحتری درباره او داشته باشند. ما هم نماینده مردم هستیم و نباید چیز پنهانی از مردم داشته باشیم.
عضو کمیسیون امور داخلی و شوراها ادامه داد: هر چند این شفافیت ممکن است پیامدهایی داشته باشد و برخی شیطنت کنند و نماینده را تحت فشار قرار دهند یا رای را به شکل دیگری مطرح کنند. به طور مثال در مقطعی به موضوعی رای بدهیم که صلاح و اقتضای شرایط باشد اما فرضا شش ماه دیگر از آن رای مانور دهند و علیه نماینده استفاده کنند. به هر حال رقبای زیادی داریم و این مسائل هم وجود دارد.
مقصودی افزود: نمایندگان برای شفافیت آرا پیشقدم شدند اما مطالبه مجلس این است که دیگر دستگاهها و نهادها نیز در عرصهها مختلف شفاف شوند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: این شفافیت باید در همه وجوه زندگی مسئولان وجود داشته باشد. شفافیت فقط رای نماینده نیست بلکه خروجی کار نماینده، فعالیت و پیگیریها اوست. مردم راحت میفهمند که مسئولی چگونه کار میکند و زدوبند دارد یا نه، زندگی سادهای دارد یا اهل اشرافیگری است. اما وقتی هم که برخی بر شفافیت رای اصرار داشتند ما هم آرا خود را شفاف کردیم.
نماینده بروجرد درباره فواید شفافیت در حوزههای مختلف ادامه داد: باید توجه داشت که شفافیت قوای دیگر نیز به کارآمدی سیستم کمک میکند. برخی سیاستگذاریها و تصمیمگیریها ممکن است برای مردم مبهم و نامفهوم باشد و برای اینکه این ابهامات برطرف شود باید شفافیت بر نهادها حاکم شود. نمایندهها قبل از اجرایی شدن مصوبه مجلس به شکل داوطلبانه این اقدام را انجام دادند و هیچ ابایی نداریم که برخی از این موضوع سوءاستفاده کنند. شفافیت یعنی راستی و میفرماید که نجات در راستی است. هر چند که برخی مسائل امنیتی نیاز به شفافیت ندارد یا مسائلی که تا انجام شود لازم نباید کسی از آن آگاه شود. باید تدابیری اندیشیده شود که مسائل اینچنینی نیز در شفافیت لحاظ شود.
نظر شما